Současné vnímání statistiky prizmatem studentů středních škol v ČR - Vinický, Ondřej; Karel, Tomáš; Cibulková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá postoji studentů středních škol k matematice a statistice. Hlavním cílem práce bylo zjistit, jaký je postoj středoškolských studentů ke statistice zejména z hlediska užitečnosti, využitelnosti či oblíbenosti a jaké proměnné mají na vnímání statistiky významný vliv. Výzkum vychází z dostupných údajů o volbě maturitních předmětů a z podmínek přijímacího řízení na vybraných vysokých školách v České republice. Součástí šetření bylo také zkoumání, zda studenti dokážou interpretovat statistické výstupy a odhalit zavádějící nebo manipulativní grafy. V teoretické části byla popsána konstrukce vlastního dotazníku, formulace hypotéz a metodika sběru dat. Byl proveden vlastní sběr dat. Dotazník byl pilotně ověřen a následně distribuován studentům gymnázií a odborných středních škol s technickým a ekonomickým zaměřením. Následně byla data očištěna a byly nadefinovány pomocné proměnné. V praktické části byly provedeny analýzy získaných dat primárně pomocí neparametrických testů a vytvořeny jejich grafické vizualizace. Výsledky ukázaly, že studenti mají vůči matematice a statistice často rezervovaný postoj či mírně pozitivní a nevěří si v jejich porozumění. Respondenti také vykazovali obtíže při rozlišování manipulativních grafických prezentací a značné neznalosti základních statistických pojmů. Jako významné vlivy na vnímání statistiky se ukázaly být proměnné prospěch, pohlaví, úroveň porozumění MsExcel a dovednost programovat. Ročník, typ školy a úroveň porozumění grafickým výstupům se ukázaly být nevýznamnými indikátory. V závěrečné fázi práce byly výsledky porovnány s pracemi na podobné téma psané na zahraničních univerzitách. Tato srovnání vedla k závěrům, že rezervovanost studentů vůči statistice je srovnatelná mezinárodně bez v
Vedoucí práce: Tomáš Karel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: datové analýzy a modelování [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses