Analýza a predikce spotových cen elektrické energie - Antipina, Sofia (2025)
Tato práce se zabývá predikcí týdenních cen elektřiny v Německu s využitím vybraných lineárních modelů časových řad v rámci Box–Jenkinsovy metodologie. Analýza vychází z dat za období 2018–2025 a zahrnuje testování stacionarity, odhad parametrů a diagnostiku modelů. Součástí práce je také posouzení vlivu vybraných exogenních proměnných, včetně ceny zemního plynu a meteorologických faktorů. Porovnání predikční přesnosti ukazuje, že jednoduché sezónní modely s omezeným počtem parametrů poskytují nejspolehlivější krátkodobé předpovědi. Zahrnutí exogenních proměnných nepřineslo výrazné zlepšení výsledků, což naznačuje dominanci vnitřní dynamiky cenového procesu. Celkově práce potvrzuje, že vhodně zvolený model časových řad může být efektivním nástrojem pro krátkodobou predikci cen elektřiny na volatilním trhu.