Prototyp AI agenta : GenAI pro správu metadat v podnikovém prostředí - Staňková, Magdalena; Novotný, Ota, 1971-; Pour, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou správy metadat v podnikovém prostředí se zaměřením na možnosti využití generativní umělé inteligence. V kontextu rostoucího objemu a rozmanitosti dat představuje efektivní správa metadat klíčový předpoklad pro řízení datových aktiv a zajištění kvality informací v organizaci. Cílem práce je analyzovat aktuální přístupy k metadata managementu, identifikovat možnosti a limity využití generativní AI v této oblasti a navrhnout i experimentálně ověřit funkční prototyp AI agenta pro automatizovanou správu metadat. Výsledky práce poskytují praktická doporučení pro zavádění GenAI do metadatových procesů a přinášejí srovnání výkonnosti ručních a automatizovaných postupů. Závěry a doporučení mohou sloužit jako inspirace pro další implementace v rámci podnikového řízení dat.
Vedoucí práce: Ota Novotný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: business intelligence [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses