Migrační modely - Krbcová, Daniela; Průša, Ladislav, 1958-; Fiala, Tomáš, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Cílem této disertační práce je vytvořit a aplikovat hierarchický bayesovský model pro analýzu a predikci čisté migrační míry ve vybraných evropských zemích, se zvláštním důrazem na Českou republiku. Práce překonává omezení klasických statistických modelů, které často nezachytí prostorové a časové souvislosti migrace ani nejistotu vstupních dat. Využity byly různé varianty hierarchických bayesovských modelů implementované ve Stan pomocí HMC algoritmu. Výsledky ukazují výrazné zlepšení predikční schopnosti, zejména u zemí s nestabilními řadami. Model B byl identifikován jako nejvhodnější a jeho výstupy byly dále věkově rozloženy pomocí bayesovské varianty Rogers–Castro modelu.
Vedoucí práce: Ladislav Průša
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor disert. práce]; disertace; dissertations