Využití umělé inteligence pro zvýšení efektivity zdravotní péče v oblasti prevence a well-beingu - Wetter Volánková, Kateřina (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na možnosti využití umělé inteligence (AI) ke zvyšování efektivity zdravotní péče, zejména v oblasti prevence, tvorby personalizovaných plánů a podpory angažovanosti pacientů. Cílem je analyzovat, jak mohou nástroje založené na AI přispět k efektivnějšímu poskytování zdravotnických služeb, zlepšení zdravotních výsledků a snížení zátěže zdravotnického personálu. Práce se rovněž věnuje identifikaci hlavních bariér implementace těchto technologií do praxe, včetně technologických, organizačních, etických a právních aspektů. Empirická část práce vychází z kvantitativního šetření mezi zdravotnickými pracovníky a veřejností, které poskytuje přehled o postojích, důvěře a ochotě využívat AI v oblasti péče o zdraví.