Problematika osob s nespecifickými střevními záněty v kontextu produktivity práce a zaměstnání - Martinková, Nikola (2025)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou osob s nespecifickými střevními záněty v kontextu produktivity práce a zaměstnání. Nespecifické střevní záněty (IBD) jsou souhrnné označení pro Crohnovu chorobu a ulcerózní kolitidu, což jsou nevyléčitelná chronická střevní onemocnění. Cílem této práce je zmapovat a analyzovat dopad těchto onemocnění, která jsou doprovázená celou řadou život znepříjemňujících příznaků, na produktivitu práce osob s touto chorobou v ČR, dále identifikovat faktory, které mohou produktivitu práce ovlivnit, a navrhnout doporučení pro úpravu pracovních podmínek pro tyto osoby. Práce v teoretické části analyzuje dostupná data z publikovaných observačních studií zabývajících se podobnou problematikou. V praktické části byl pak proveden vlastní dotazníkový průzkum mezi skupinami pacientů s Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou a jeho následná statistická analýza. Zjištěné výsledky pomohly odhalit ztrátu pracovní produktivity s tímto onemocněním spojenou, identifikovat faktory, které tuto ztrátu mohou zapříčiňovat, a zmapovat důležitost pracovních podmínek z hlediska preferencí pacientů. Na základě těchto výsledků byla navržena doporučení, která mohou v praxi pozitivně ovlivnit produktivitu práce zaměstnanců s IBD.