Hranice mezi daňovými podvody a daňovou optimalizací - Reichertová, Nikola; Hajdíková, Taťána; Šimůnek, Michal, 1976-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou daňových úniků, daňových podvodů, optimalizace daně, postojů a daňové morálky podnikatelů. Cílem práce bylo zjistit úroveň daňové morálky podnikatelů, identifikovat faktory, které ji ovlivňují a analyzovat, jak pražští podnikatelé, plátci DPH, chápou pojmy daňový podvod, únik a optimalizace. Výzkum byl realizován pomocí kvantitativních metod, konkrétně prostřednictvím dotazníkového šetření. Získaná data byla vyhodnocena převážně pomocí statistických metod, přičemž u otevřených otázek bylo využito obsahové analýzy textu. Výsledky ukazují, že podnikatelé mezi uvedenými pojmy vnímají obsahové i etické rozdíly, avšak ne všichni jsou schopni je jednoznačně vymezit. Dále bylo zjištěno, že muži mají větší sklony k ospravedlňování daňových úniků než ženy, což se odráží i v jejich odlišných postojích k placení daní a že daňovou morálku podnikatelů významně ovlivňují faktory, jako jsou pohlaví, věk, vzdělání, vnímaná korupce a důvěra ve státní instituce.
Vedoucí práce: Taťána Hajdíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses