Vliv femwashingu na reakce spotřebitelů - Seidemann, Karolína (2025)
Tato diplomová práce zkoumá vliv femwashingu na reakce spotřebitelů. Na základě literární rešerše byl navržen nový konceptuální model zohledňující mediující efekt vnímané autenticity a spotřebitelských atribucí. Výzkumu se zúčastnilo 179 respondentek z generace Y žijících v USA. Pomocí kvantitativní-ho experimentu bylo zjištěno, že femwashing má negativní vliv na postoj k reklamě, reaktanci, vnímanou hodnotu produktu a důvěru ve značku. Vztahy mezi proměnnými jsou částečně nebo zcela mediovány vnímanou autenticitou femvertisingu a spotřebitelskými atribucemi. Výsledky rozšiřují dosavadní poznatky o femwashingu a ukazují jeho potenciálně negativní dopady na vnímání reklamy a značky. Tato zjištění mohou být užitečná při tvorbě genderově orientované marketingové komunikace a zároveň otevírají prostor pro další výzkum.