Apely v reklamním sdělení : vizuální pozornost a brand recall - Fraňková, Andrea; Bažantová, Simona; Novák, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Bakalářská práce zkoumá vliv přítomnosti apelů: racionálního, humoru, erotiky, strachu a celebrity v reklamním sdělení na vizuální pozornost a zapamatování si značky (brand recall). Výzkum dále zkoumá, zda se účinky těchto apelů liší v závislosti na typu propagovaného produktu. Výzkum vycházel z teoretických poznatků o apelových strategiích, zpracování reklamních podnětů a tzv. upířím efektu. Experimentu se zúčastnilo 40 respondentů, kteří zhlédli 20 apelových a 20 kontrolních verzí reklamních sdělení. Výsledky ukázaly, že apelové reklamní sdělení obecně zvyšují vizuální pozornost, zejména u humoru a celebrity. Vyšší míra vybavení značky byla zaznamenána u racionálního apelu a apelů s celebritou. Účinnost apelů se částečně lišila podle typu produktu.
Vedoucí práce: Simona Bažantová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses