Vliv vizuálních témat na vizuální pozornost uživatelů sociální sítě Instagram - Trávníčková, Barbora (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem vizuálních témat na vizuální pozornost uživatelů sociální sítě Instagram. Cílem práce bylo ověřit, jak různé typy vizuálních podnětů ovlivňují délku vizuální fixace a zda existuje vztah mezi vizuální pozorností a subjektivním hodnocením atraktivity. Výzkum vycházel z teoretického rámce FCB matice a proběhl formou laboratorního eye-trackingového experimentu doplněného subjektivním hodnocením atraktivity. Výsledky ukázaly, že vizuální témata ovlivňují míru pozornosti, přičemž „zákazník“ přitahuje největší fixaci. Nebyl však potvrzen statisticky významný vztah mezi objektivní pozorností a subjektivním hodnocením atraktivity. Práce tak přispívá k hlubšímu porozumění vizuální komunikaci značek na sociálních sítích.