Návštěvnický management českých destinací - Kyšerová, Lucie; Musil, Martin, 1976-; Kubalová, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Městská část Praha 1 patří k nejvíce turisticky exponovaným oblastem v České republice a dlouhodobě se potýká s negativními dopady masového turismu. Cílem výzkumu bylo popsat stávající regulační nástroje návštěvnického managementu, analyzovat jejich vnímání ze strany rezidentů a podnikatelů a identifikovat oblasti s potenciálem pro zlepšení. Výzkum kombinoval dotazníkové šetření se 107 respondenty a tematickou analýzu otevřených odpovědí podle přístupu Braun a Clarke. Kvantitativní data byla zpracována pomocí deskriptivní statistiky, která odhalila převládající postoje místních aktérů. Nejčastěji zmiňované problémy představují hluk, přeplněnost veřejných prostor a neregulované sdílené ubytování. Za funkční opatření je považován zákaz alkoholu na veřejnosti; naopak edukativní kampaně jako „Enjoy Respect Prague“ působí málo viditelně a účinně. Práce navrhuje posílení vymahatelnosti pravidel, lepší komunikaci samosprávy a úpravu nástrojů řízení návštěvnosti s ohledem na specifika centra města.
Vedoucí práce: Martin Musil
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses