Vliv vybraných faktorů pracovní spokojenosti na fluktuační tendence - Pirklová, Kateřina (2025)
Cílem práce bylo vyhodnotit, jak vybrané faktory pracovní spokojenosti ovlivňují fluktuační tendence. Dále se zaměřit na přehled aktuálních přístupů k zjišťování pracovní spokojenosti a na vliv vybraných faktorů pracovní spokojenosti na fluktuační tendence, které byly vybrány na základě podrobné literární rešerše a přizpůsobeny ke stavu aktuálního dění v konkrétní organizaci. Nástrojem pro dosažení cílů byla analýza vztahů mezi vybranými faktory pracovní spokojenosti a fluktuačními tendencemi. Nejsilnějším prediktorem fluktuačních tendencí a spokojenosti ve vybrané organizaci jsou interpersonální vztahy, a to především s kolegy. Nicméně interpersonální vztahy s nadřízenými jsou neméně důležitým faktorem. Významným faktorem je také psychická náročnost, respektive její negativní vztah – čím menší je vnímaná psychická zátěž, tím je vyšší spokojenost a zároveň pak vede k nižší fluktuační tendenci. Na základě zjištěných poznatků byla navrhnuta doporučení pro manažerskou praxi v organizaci a shrnutí námětů pro další výzkum této problematiky.