Vliv vybraných faktorů pracovní spokojenosti na fluktuační tendence - Pirklová, Kateřina; Hiršová, Miloslava, 1950-; Syrovátka, Oldřich; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Cílem práce bylo vyhodnotit, jak vybrané faktory pracovní spokojenosti ovlivňují fluktuační tendence. Dále se zaměřit na přehled aktuálních přístupů k zjišťování pracovní spokojenosti a na vliv vybraných faktorů pracovní spokojenosti na fluktuační tendence, které byly vybrány na základě podrobné literární rešerše a přizpůsobeny ke stavu aktuálního dění v konkrétní organizaci. Nástrojem pro dosažení cílů byla analýza vztahů mezi vybranými faktory pracovní spokojenosti a fluktuačními tendencemi. Nejsilnějším prediktorem fluktuačních tendencí a spokojenosti ve vybrané organizaci jsou interpersonální vztahy, a to především s kolegy. Nicméně interpersonální vztahy s nadřízenými jsou neméně důležitým faktorem. Významným faktorem je také psychická náročnost, respektive její negativní vztah – čím menší je vnímaná psychická zátěž, tím je vyšší spokojenost a zároveň pak vede k nižší fluktuační tendenci. Na základě zjištěných poznatků byla navrhnuta doporučení pro manažerskou praxi v organizaci a shrnutí námětů pro další výzkum této problematiky.
Vedoucí práce: Miloslava Hiršová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses