Virtuální asistenti chatbot a voicebot jako moderní formy outsourcingu pracovní síly - Beránek, Tomáš (2025)
Diplomová práce se zabývá využíváním virtuálních asistentů v zákaznické podpoře a jejich vlivem na efektivitu služeb, organizaci práce a uživatelskou zkušenost. Teoretická část zasazuje problematiku do rámce digitalizace služeb a konverzační umělé inteligence. Empirická část využívá smíšený výzkumný design, který kombinuje rozhovory s odborníky z praxe a dotazníkové šetření mezi uživateli zákaznických služeb. Výzkum ukazuje odlišné preference uživatelů, kdy část respondentů oceňuje rychlost a nepřetržitou dostupnost, zatímco jiní upozorňují na nedostatečné porozumění dotazu a obtížnou dostupnost lidské obsluhy. Z rozhovorů vyplývá, že největší přínos mají virtuální asistenti u dotazů s jednoznačným účelem a v obdobích zvýšené zátěže. Organizace zdůrazňují rychlou návratnost investic, význam kvalitní integrace a roli technologie jako doplňku lidské práce. Práce dochází k závěru, že nejvyšší efektivita je dosahována při kombinaci automatizace a lidské expertizy.