Virtuální asistenti chatbot a voicebot jako moderní formy outsourcingu pracovní síly - Beránek, Tomáš; Přibyl, Vladimír; Váchová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Diplomová práce se zabývá využíváním virtuálních asistentů v zákaznické podpoře a jejich vlivem na efektivitu služeb, organizaci práce a uživatelskou zkušenost. Teoretická část zasazuje problematiku do rámce digitalizace služeb a konverzační umělé inteligence. Empirická část využívá smíšený výzkumný design, který kombinuje rozhovory s odborníky z praxe a dotazníkové šetření mezi uživateli zákaznických služeb. Výzkum ukazuje odlišné preference uživatelů, kdy část respondentů oceňuje rychlost a nepřetržitou dostupnost, zatímco jiní upozorňují na nedostatečné porozumění dotazu a obtížnou dostupnost lidské obsluhy. Z rozhovorů vyplývá, že největší přínos mají virtuální asistenti u dotazů s jednoznačným účelem a v obdobích zvýšené zátěže. Organizace zdůrazňují rychlou návratnost investic, význam kvalitní integrace a roli technologie jako doplňku lidské práce. Práce dochází k závěru, že nejvyšší efektivita je dosahována při kombinaci automatizace a lidské expertizy.
Vedoucí práce: Vladimír Přibyl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses