Soudobá role žen v řízení organizace - Pražanová, Lenka; Sláma, Jiří; Kincl, Tomáš, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na genderovou rovnost ve vedení organizací v českém pracovním prostředí. Cílem bylo identifikovat klíčové faktory, které ovlivňují kariérní dráhu žen ve vedoucích pozicích, a prozkoumat jejich postoj k institutu genderových kvót. Výzkum byl realizován pomocí kvalitativní metody polostrukturovaných rozhovorů působících ve vedení organizací, napříč sektory. Výsledky odhalují, že kariérní postup žen je silně ovlivněn vnitřní motivací, osobním hodnotovým nastavením a podporou ze strany okolí. Za hlavní překážku je považována obtížná slučitelnost mateřství a profesního růstu. Zatímco přímou diskriminaci ženy obvykle nezmiňují, skryté bariéry ve formě stereotypních očekávání zůstávají přítomné. Postoje k genderovým kvótám byly převážně negativní, vzhledem k tomu, že ženy vnímají vedoucí pozici jako výsledek vlastních. Klíčovým zjištěním je, že profesní rozvoj žen není podmíněn pouze vnějšími strukturami, ale je silně determinován individuálním nastavením a okolním prostředím. Podpora žen by tak měla cílit na vytvoření rovných a flexibilních podmínek pro sladění profesního a rodinného života.
Vedoucí práce: Jiří Sláma
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses