Nové spotřebitelské subkultury : analýza dynamiky spotřebitelských subkultur mezi vysokoškolskými studenty - Williams, Kateřina Françoise (2025)
Cílem práce bylo zkoumat dynamiku mezi dvěma spotřebitelskými skupinami. Výzkum byl realizován pomocí kvalitativní metody focus groups, ve kterých byly analyzovány dvě kontrastní skupiny, tedy bio spotřebitelé a hédonističtí spotřebitelé. Výsledky ukazují rozdíly v chápání významu bio produktů, míře důvěry vůči ekologickým značkám a vnímání dostupnosti udržitelných možností ve městech a na venkově. Objevila se také témata jako pocit viny, potřeba odměny nebo nedůvěra vůči firmám využívajícím ekologický marketing. Přes odlišné přístupy obou skupin se však ve společné diskusi ukázalo, že sdílejí některé hodnoty, jako je finanční omezení či snaha o informovanou volbu. Práce tak nabízí vhled do hodnotového ukotvení mladé generace a reflektuje limity odpovědnosti přenášené na individuálního spotřebitele.