Adopce AI a její vliv na organizační důvěru a pracovní angažovanost zaměstnanců - Vokurka, Matěj (2025)
Práce se zabývá adopcí umělé inteligence v pracovním prostředí a jejím vlivem na organizační důvěru a pracovní angažovanost zaměstnanců. V empirické části byl využit kvantitativní přístup prostřednictvím dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 153 respondentů. Data byla nejprve vyhodnocena pomocí regresní analýzy a poté s využitím modelování strukturních rovnic. Bylo zjištěno, že akceptaci umělé inteligence zaměstnanci nejvíce predikuje očekávání výkonu a sociální vliv. Adopce AI je pak ovlivněna mírou akceptace a usnadňujícími podmínkami. Vliv adopce AI na organizační důvěru ani na pracovní angažovanost zaměstnanců nebyl prokázán.