„Nevadí, že nevidím, vadí, že mě nevidíte“ : Problematika zaměstnávání zrakově handicapovaných osob v ČR - Kubková, Eva (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku zaměstnávání zrakově handicapovaných osob v České republice. Hlavním cílem je porozumět překážkám a stigmatizaci, kterým tito jedinci čelí na trhu práce, a navrhnout opatření, která by mohla usnadnit jejich pracovní začlenění. Literární rešerše představuje současný stav poznání dané problematiky, výzkumná část pak obsahuje narativní rozhovory se zrakově postiženými zaměřené na jejich zkušenosti s trhem práce, analýzu a interpretaci těchto rozhovorů. Narativní rozhovory umožňují detailně pochopit individuální i systémové faktory ovlivňující zaměstnávání této skupiny. Výsledky poukazují na stigmatizaci a předsudky u zaměstnavatelů, potřebu přizpůsobení pracovního prostředí, zlepšení informovanosti zaměstnavatelů a komunikace obecně a posílení institucionální podpory. Diskuse pak zahrnuje manažerská doporučení směřujících k vytvoření inkluzivního pracovního trhu.