„Nevadí, že nevidím, vadí, že mě nevidíte“ : Problematika zaměstnávání zrakově handicapovaných osob v ČR - Kubková, Eva; Šimůnek, Michal, 1976-; Kincl, Tomáš, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku zaměstnávání zrakově handicapovaných osob v České republice. Hlavním cílem je porozumět překážkám a stigmatizaci, kterým tito jedinci čelí na trhu práce, a navrhnout opatření, která by mohla usnadnit jejich pracovní začlenění. Literární rešerše představuje současný stav poznání dané problematiky, výzkumná část pak obsahuje narativní rozhovory se zrakově postiženými zaměřené na jejich zkušenosti s trhem práce, analýzu a interpretaci těchto rozhovorů. Narativní rozhovory umožňují detailně pochopit individuální i systémové faktory ovlivňující zaměstnávání této skupiny. Výsledky poukazují na stigmatizaci a předsudky u zaměstnavatelů, potřebu přizpůsobení pracovního prostředí, zlepšení informovanosti zaměstnavatelů a komunikace obecně a posílení institucionální podpory. Diskuse pak zahrnuje manažerská doporučení směřujících k vytvoření inkluzivního pracovního trhu.
Vedoucí práce: Michal Šimůnek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses