Vliv časového tlaku při spotřebitelském rozhodování : vizuální pozornost spotřebitele - Hrušková, Eva; Bažantová, Simona; Novák, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem časového tlaku na vizuální pozornost spotřebitelů při nákupním rozhodování. Vychází z předpokladu, že v rychlých rozhodovacích situacích dochází k posunu pozornosti směrem k vizuálně dominantním vnějším podnětům (barva), zatímco význam vnitřních faktorů (známost značky) klesá. Cílem práce je porovnat vliv vnitřních a vnějších faktorů na vizuální pozornost ve dvou rozdílných podmínkách, s časovým tlakem a bez něj. Součástí byl i předvýzkum, který měřil reakční časy respondentů. Následně proběhl experiment s využitím eye-trackingu, realizovaný převážně mezi studenty Vysoké školy ekonomické v Jindřichově Hradci. Data byla analyzována pomocí neparametrických testů a logistické regrese. Výsledky ukazují, že za časového tlaku spotřebitelé věnují větší pozornost vizuálně výrazným podnětům, zatímco vliv vnitřních faktorů klesá. Zjištění přispívají k hlubšímu porozumění mechanismům spotřebitelského rozhodování a mohou být využita při návrhu obalů a marketingových strategií.
Vedoucí práce: Simona Bažantová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses