Role barvy obalu produktu při nákupním rozhodování : vizuální pozornost a emoce spotřebitele - Popovyčová, Bohdana; Bažantová, Simona; Novák, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Diplomová práce se zabývá vlivem barvy obalu produktu na nákupní rozhodování spotřebitelů, přičemž výzkum je koncipován s ohledem na vizuální pozornost, emoce a pohlaví. Výzkum byl realizován formou laboratorního experimentu, který kombinoval eye-trackingové měření a dotazníkové šetření. Testovanými podněty byly obaly šamponů ve studených a teplých barevných odstínech. Respondenti (N = 24) byli rovnoměrně rozděleni podle pohlaví. Analýza ukázala, že teplé barvy vyvolávají silnější pozitivní emoce. Dále se prokázalo, že u žen je vliv pozitivních emocí na rozhodování výraznější. Potvrzeno bylo také, že pozitivní emoce, delší vizuální fixace, celkový čas sledování i první fixace statisticky významně zvyšují pravděpodobnost nákupní preference. Práce přináší praktická doporučení pro obalový a barevný design v marketingové praxi a přispívá k teoretickému porozumění mechanismů barevného působení v nákupním chování spotřebitele.
Vedoucí práce: Simona Bažantová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses