Pracovní stres - výzva nebo překážka? : - Šauflová, Anna (2025)
Tato diplomová práce zkoumá, jak manažeři v prostředí rychlého občerstvení vnímají pracovní stresory, respektive jejich rozdělení na výzvy nebo překážky a jaké faktory toto vnímání ovlivňují. Výzkum vychází z rámce modelu výzev a překážek, který představili Cavanaugh et al. (2000). Výzkum byl realizován formou dotazníkového šetření mezi 45 manažery franšízových poboček McDonald’s. Závislou proměnnou bylo vnímání stresorů a nezávislými proměnnými míra autonomie, psychická odolnost a vnímání organizační politiky. Regresní analýza ukázala, že autonomie a psychická odolnost významně posiluje vnímání stresorů jako výzev, zatímco vnímaná organizační politika přispívá k jejich hodnocení jako překážek. Výsledky přinášejí nové poznatky o pracovním stresu v dynamickém prostředí služeb a jsou podkladem pro doporučení v oblasti personálního řízení.