Pracovní stres - výzva nebo překážka? - Šauflová, Anna; Hiršová, Miloslava, 1950-; Šimáček, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Tato diplomová práce zkoumá, jak manažeři v prostředí rychlého občerstvení vnímají pracovní stresory, respektive jejich rozdělení na výzvy nebo překážky a jaké faktory toto vnímání ovlivňují. Výzkum vychází z rámce modelu výzev a překážek, který představili Cavanaugh et al. (2000). Výzkum byl realizován formou dotazníkového šetření mezi 45 manažery franšízových poboček McDonald’s. Závislou proměnnou bylo vnímání stresorů a nezávislými proměnnými míra autonomie, psychická odolnost a vnímání organizační politiky. Regresní analýza ukázala, že autonomie a psychická odolnost významně posiluje vnímání stresorů jako výzev, zatímco vnímaná organizační politika přispívá k jejich hodnocení jako překážek. Výsledky přinášejí nové poznatky o pracovním stresu v dynamickém prostředí služeb a jsou podkladem pro doporučení v oblasti personálního řízení.
Vedoucí práce: Miloslava Hiršová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses