Generační rozdíly v používání mobilních telefonů z hlediska každodenních spotřebních praktik - Heřmánková, Viktoria (2025)
Mobilní telefon se stal nedílnou součástí každodenního života sociálních aktérů, klíčovou roli hraje ve všech fázích nákupního procesu a chování spotřebitelů. Cílem práce je zkoumat generační rozdíly při používání mobilních telefonů v rámci každodenních spotřebních praktik. Generace jsou totiž dnes často vymezovány právě na základě jejich vztahů k digitálním a mobilním technologiím: generace X bývá označována jako digitální přistěhovalci (digital immigrants), generace Y jako digitální domorodci (digital natives) a generace Z jako mobilní domorodci (mobile natives). Pro zachycení každodenních praktik spojených s užíváním mobilních telefonů se předpokládá využití kvalitativního výzkumného designu a metod sběru dat jako např. pozorování, deníkové metody, daty podporované rozhovory, abstinenční techniky.