Parkování ve městech. - Vokoun, Martin (2025)
Tato bakalářská práce zkoumá faktory ovlivňující nelegální parkování ve městě Jindřichův Hradec. Výzkum vychází z Teorie plánovaného chování (TPB) a Integrovaného modelu chování (IBM). Výzkum je zaměřen na čtyři oblasti: nedostatek legálních míst, riziko postihu, vizuální zákaz a preference krátké docházkové vzdálenosti. Data byla získána prostřednictvím dotazníku a analyzována pomocí Spearmanovy korelace. Výsledky potvrzují, že záměr parkovat nelegálně je významně ovlivňován nejen infrastrukturou, ale i psychologickými a situačními faktory. Práce přináší doporučení pro efektivnější městskou parkovací politiku.