Uživatelské poplatky jako regulátor nadspotřeby smíšených veřejných služeb - Dejmek, Jakub (2025)
Práce zkoumá vliv výše uživatelských poplatků na poptávku po smíšených veřejných službách, jejich regulační funkci a sociální dopady. Cílem bylo zjistit, zda poplatky mohou efektivně omezovat nadměrnou spotřebu a současně zachovat rovný přístup pro různé příjmové skupiny obyvatel. Výzkum byl realizován pomocí kvantitativní metody prostřednictvím online dotazníkového šetření. Analýza dat ukázala, že většina uživatelů veřejných služeb nevnímá současnou výši uživatelských poplatků jako překážku v jejich využívání, přestože připouští jejich potenciálně negativní dopad na nízkopříjmové skupiny. Zjištění potvrdila regulační potenciál poplatku, neboť motivují k hledání alternativ a snižují riziko přetížení daných služeb.