Finanční řízení v nestátní neziskové organizaci : účetní obraz a realita zaměstnanců Charity Česká republika - Křížová, Veronika (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na zkoumání rozdílů mezi účetním obra- zem a vnímáním finanční reality ze strany zaměstnanců Charity Česká republika. Pomocí smíšeného výzkumného přístupu (explanatory sequential design) jsou nejprve analyzovány finanční výkazy organizace z let 2019–2023 a následně jsou prováděny polostrukturované rozhovory s pěti zaměstnanci. Práce se soustředí na pět oblastí finančního řízení: likviditu, rezervy, dary, do- tace a strategii hospodaření. Výsledky ukazují vysokou míru shody mezi oběma rovinami, přičemž zaměstnanci potvrzují opatrné a stabilizační nasta- vení finančních strategií organizace. Praktickým přínosem práce je podpora interní reflexe a návrhy na zlepšení komunikace o finanční situaci směrem k dárcům i veřejnosti.