Společenská odpovědnost a lidskoprávní strategie dodavatelského řetězce společnosti Adidas - Bučková, Marie; Dvořák, Jiří; Králová, Věra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Diplomová práce se zabývá společenskou odpovědností firem – CSR, tématem je dodržování lidských práv v dodavatelském řetězci společ-nosti Adidas v kontextu německého zákona o dodavatelských řetězcích (Lieferkettengesetz). Cílem práce je ověřit konzistentnost vybraných oficiálních CSR dokumentů Adidasu a článků dalších organizací a zhodnotit, zda implementace nových legislativních požadavků vedla ke změně firemní strategie v letech 2022–2023. Výzkum využívá obsaho-vou analýzu výročních zpráv a soupisů stížností společnosti a dokumentů třetích stran. Výsledky práce přinášejí komplexní pohled na přístup Adidasu k řízení lidských práv v dodavatelském řetězci a identifikují hlavní problémy. Oficiální dokumenty firmy reflektují ros-toucí požadavky na transparentnost a prevenci, avšak obsahují určité znaky idealizace. Přezkum externích zdrojů poukazuje na přetrvávající problémy v oblasti odměňování, nucené práce a nedostatečné imple-mentace opatření. Teoretickým přínosem práce je zaplnění mezery v akademické literatuře, praktický přínos spočívá ve formulaci doporu-čení pro řízení lidskoprávních rizik v rámci globálního dodavatelského řetězce.
Vedoucí práce: Jiří Dvořák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses