Kvalita služeb z pohledu studentů : Očekávání, vnímání a význam jednotlivých aspektů vysokoškolských služeb - Skrbek, Matěj (2025)
Diplomová práce hodnotí kvalitu vysokoškolských služeb z pohledu studentů u dvou fakult. Cílem bylo identifikovat očekávání studentů, vnímanou kvalitu služeb a důležitost jednotlivých aspektů. Ve výzkumu bylo využito modifikovaného modelu SERVQUAL doplněnou o grafické vyhodnocení výsledků. Závěry ukazují, že studenti obou fakult hodnotí kvalitu služeb mírně pod úrovní svého očekávání. Zároveň byly identifikovány klíčové oblasti pro jednotlivé fakulty a odlišnosti v prioritách studentů dané zaměřením fakult. Tato práce tak nabízí fakultám ucelený pohled a doporučení na zlepšení služeb a dále přispívá k rozšíření poznatků o měření kvality služeb ve vysokoškolském prostředí.