Kvalita služeb z pohledu studentů : Očekávání, vnímání a význam jednotlivých aspektů vysokoškolských služeb - Skrbek, Matěj; Dvořák, Jiří; Tripes, Stanislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Diplomová práce hodnotí kvalitu vysokoškolských služeb z pohledu studentů u dvou fakult. Cílem bylo identifikovat očekávání studentů, vnímanou kvalitu služeb a důležitost jednotlivých aspektů. Ve výzkumu bylo využito modifikovaného modelu SERVQUAL doplněnou o grafické vyhodnocení výsledků. Závěry ukazují, že studenti obou fakult hodnotí kvalitu služeb mírně pod úrovní svého očekávání. Zároveň byly identifikovány klíčové oblasti pro jednotlivé fakulty a odlišnosti v prioritách studentů dané zaměřením fakult. Tato práce tak nabízí fakultám ucelený pohled a doporučení na zlepšení služeb a dále přispívá k rozšíření poznatků o měření kvality služeb ve vysokoškolském prostředí.
Vedoucí práce: Jiří Dvořák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses