Prosociální motivace a smysl vojenské služby u příslušníků Aktivní zálohy ozbrojených sil České republiky - Pohl, Tomáš; Novák, Michal; Bažantová, Simona; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Tato diplomová práce se zabývá tématem prosociální motivace a jejího vztahu k vnímanému smyslu vojenské služby u příslušníků aktivní zálohy ozbrojených sil České republiky. Cílem práce bylo ověřit hypotézy týkající se přímých vlivů na smysl služby a jako doplňkový výzkum také mediační a moderujícího vlivy. Zkoumanými konstrukty jsou prosociální motivace, smysl služby, soulad s rolí (role-fit), vnímaná vlastní účinnost (self-efficacy) a sociálně-morální klima. Výzkum byl realizován kvantitativní metodou prostřednictvím standardizovaných škál a statisticky analyzován v programu Jamovi. Byly využity metody regresní analýzy, konfirmační faktorové analýzy a testování interakcí. Výsledky ukázaly, že prosociální motivace je silným prediktorem vnímání smyslu služby. Mediace přes souladu s rolí nebyla statisticky významná, stejně jako moderující efekty vnímané vlastní účinnosti. Ukázalo se však, že jedinci s vyšší prosociální motivací vykazují signifikantně vyšší úroveň smyslu služby. Práce nabízí podněty pro další výzkum i praktické využití v oblasti personálního managementu a strategické motivace.
Vedoucí práce: Michal Novák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses