Burden of illness - Osteoporóza a její treatment gap v České republice - Mitrová, Ema; Kandilaki, Daniela, 1985-; Randlová, Kristina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu Burden of Illness (zátěže onemocnění) v případě osteoporózy v České republice se zvláštním důrazem na nedávno zavedený program včasného záchytu pomocí denzitometrického screeningu. Cílem práce bylo kvantifikovat socioekonomické dopady tohoto onemocnění a zhodnotit efektivitu screeningu z pohledu nákladů, záchytu pacientů i následné léčby. V rámci kvantitativního výzkumu byla analyzována data z let 2022–2024 o počtu vyšetřených pacientů, nákladech na léčiva skupiny M05 a četnosti návštěv osteologických pracovišť. Kvalitativní část vycházela z polostrukturovaných rozhovorů s dvanácti gynekology, jejichž výpovědi odhalily bariéry v mezioborové spolupráci, nedostatečnou motivaci ke vzdělávání a problémy s financováním péče o pacienty s osteoporózou. Výsledky práce ukazují, že i přes významný nárůst diagnostických výkonů neodpovídá růst výdajů na léčbu počtu nově odhalených případů, což naznačuje systémové nedostatky ve fázi postdiagnostické péče. Práce tak poukazuje na potřebu komplexnějšího nastavení screeningového programu a lepší integrace mezi odborníky primární a specializované péče.
Vedoucí práce: Daniela Kandilaki
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses