Faktory ovlivňující využívání samoobslužných kiosků v supermarketech : moderační efekt generační kohorty - Hajský, Matěj; Gunina, Daria; Vinš, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Cílem této práce je vyhodnotit vliv vybraných faktorů na záměr spotřebitelů používat samoobslužné kiosky v supermarketech z pohledu teorie UTAUT 2 a vyhodnotit moderační efekt generační kohorty v tomto vztahu. Práce metodologicky vychází z modifikované replikace původního výzkumu Na, T. K., Yang, J. Y., & Lee, S. H. (2021). Determinants of behavioral intention of the use of self-order kiosks in fast-food restaurants: focus on the moderating effect of difference age. Sage Open, 11(3), 21582440211031907. Výzkum vychází ze studie autorů a modelu UTAUT 2, který byl rozšířen o proměnnou generační kohorta jakožto moderátor vztahu mezi faktory a záměrem chování. Data byla získána prostřednictvím online dotazníkového šetření. Pro operacionalizaci jednotlivých konstruktů byly použity validované nástroje. Data byla analyzována pomocí faktorové analýzy, korelační analýzy a lineární regrese. Byl potvrzen statisticky významný vliv faktorů očekávaného výkonu, usnadňujících podmínek a zvyku na záměr chování. Moderující efekt generační kohorty byl částečně prokázán pouze u proměnných očekávaného výkonu, hédonické motivace a zvyku.
Vedoucí práce: Daria Gunina
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses