Identifikace příčin nedorozumění a konfliktů na pracovišti mezi generacemi Z a X ve vybrané organizaci - Mlejnek, Dominik (2025)
Tato práce se zaměřuje na identifikaci příčin nedorozumění a konfliktů mezi 2 zkoumanými generacemi zaměstnanců ve vybrané organizaci. Generační rozdíly v přístupech k práci, komunikaci a preferencích mohou vést k nesouladu v očekávání a způsobovat konflikt mezi starší a mladší generacemi zaměstnanců. Práce analyzuje specifické faktory, které přispívají k těmto nedorozuměním, s využitím smíšené metodologie zahrnující dotazníkové šetření a hloubkové rozhovory. Výsledky studie přinášejí nové poznatky o dopadu generačních rozdílů na pracovní procesy a nabízejí konkrétní doporučení pro zlepšení komunikace a spolupráce mezi generacemi. Implementace těchto doporučení může přispět ke zvýšení efektivity týmové práce, snížení fluktuace zaměstnanců a posílení firemní kultury.