Istorija russkoj èkonomičeskoj mysli. Tom II, Èpocha domonopolitičeskogo kapitalizma. - Paškov, Anatolij Ignat'jevič, 1900-1988 (Izdatel'stvo social'no-èkonomičeskoj literatury, 1959)
Druhá část analyzuje vývoj ekonomických teorií v období před zrušením nevolnictví. Zaměřuje se na myšlenky ruských osvícenců, státních reformátorů a prvních ekonomických škol, které reflektovaly potřebu modernizace hospodářství a kritiku feudálních struktur.