Good governance těžby nerostného bohatství : kvalitativní komparativní analýza institucionálních faktorů - Smělá, Monika (2025)
Tato disertační práce se zabývá problematikou managementu těžby nerostných surovin, se zvláštním důrazem na roli institucionálního rámce. Cílem práce je identifikovat klíčové institucionální faktory, případně jejich kombinace, které vedou k efektivní správě těžebního sektoru a zajištění jeho přínosu k dlouhodobému a udržitelnému ekonomickému rozvoji. Práce využívá metodu kvalitativní komparativní analýzy (QCA), jež umožňuje zkoumat komplexní vztahy mezi jednotlivými proměnnými. Prováděná analýza vychází z dat Resource Governance Index (RGI), přičemž se zaměřuje na vztahy mezi institucionálním prostředím a dvěma klíčovými dimenzemi správy nerostných surovin – hodnotou realizace a managementem příjmů z těžby. Výsledky ukazují, že vysoká míra odpovědnosti, transparentnosti a dalších institucionálních aspektů (např. vládní efektivita, kvalita regulace, vláda práva či kontrola korupce) zásadně přispívají k vyšší úrovni managementu těžby. Naopak politická stabilita a absence násilí se ukázaly jako irelevantní podmínky. Dílčí část práce je věnována případové studii Peru, která potvrzuje aplikovatelnost identifikovaných best practices v praxi – Peru dosahuje nadprůměrných výsledků v oblasti transparentnosti a odpovědnosti, přičemž prostor ke zlepšení zůstává zejména v kontrole korupce. Závěrem práce je, že institucionální kvalita hraje klíčovou roli při přeměně přírodního bohatství v trvalý rozvojový přínos. Výzkum přispívá k hlubšímu porozumění vazbám mezi institucionálním nastavením a správou nerostných surovin a nabízí praktické doporučení pro zlepšení správy v těžebním sektoru rozvojových zemí.