Přijetí eura v České republice a Maďarsku - David, Alan; Sankot, Ondřej, 1988-; Mazánková, Zuzana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá připraveností České republiky a Maďarska na přijetí společné evropské měny – eura. Obě země jsou členy Evropské unie od roku 2004 a k přijetí eura se zavázaly již při vstupu. Přesto k tomuto kroku dosud nepřistoupily. Práce porovnává míru připravenosti obou států prostřednictvím několika klíčových aspektů: míry euroizace ekonomik, veřejného mínění, plnění konvergenčních kritérií a aplikace teorie optimální měnové oblasti. Analýza ukázala, že Maďarsko vykazuje vyšší úroveň euroizace, příznivější postoje veřejnosti k euru i větší otevřenost ekonomiky, což naznačuje jeho vyšší připravenost na vstup do eurozóny. Práce rovněž identifikuje oblasti vhodné pro další výzkum, například vliv nové legislativy umožňující vedení účetnictví v eurech v České republice od roku 2024.
Vedoucí práce: Ondřej Sankot
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses