Zaměstnanecké benefity a jejich vykazování v konkrétních účetních jednotkách - Hollerová, Nikita; Purina, Marina; Hora, Michal, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou zaměstnaneckých benefitů. Zejména jejich vymezení a dopadu z daňového a účetního hlediska. Teoretická část se věnuje podrobné analýze české legislativy platné k 31. 12. 2023, přičemž shrnuje i zásadní změny účinné od 1. 1. 2024 v souvislosti s tzv. konsolidačním balíčkem. Práce popisuje daňové dopady poskytování benefitů na straně zaměstnavatele i zaměstnance, účetní aspekty dle české legislativy a mezinárodních standardů IFRS (IAS 19 a IAS 24). Praktická část zkoumá poskytování a vykazování zaměstnaneckých benefitů v 10 konkrétních účetních jednotkách. Cílem je porovnání rozsahu a formy benefitů, způsobu jejich zachycení v účetní závěrce a míry transparentnosti zveřejnění. Z výsledků vyplynulo, že nejčastěji poskytovanými benefity jsou příspěvky na stravování, dovolená navíc či příspěvky na penzijní připojištění. Účetní jednotky účtující podle IFRS vykazovaly benefity podrobněji a transparentněji než jednotky účtující dle českých předpisů. Práce upozorňuje na rozdíly v přístupu k vykazování.
Vedoucí práce: Marina Purina
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses