Strategie a investice do elektromobility v podmínkách České republiky - Kruk, Marek; Hönig, Vladimír, 1982-; Procházka, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na komplexní ekonomické a environmentální porovnání elektromobilů a vozidel se spalovacím motorem (ICE) s cílem identifikovat bod zlomu, od kterého se investice do elektromobilu stává výhodnější volbou pro koncového uživatele v podmínkách České republiky. Analýza je postavena na porovnání reprezentantů segmentu středních SUV v rámci desetiletého provozního horizontu. Součástí hodnocení jsou výpočty čisté současné hodnoty (NPV), doby návratnosti investice (PP), nákladových křivek a cenové elasticity, přičemž jsou zohledněny jak pořizovací, tak provozní náklady včetně nákladů na domácí nabíjení. Emisní část analýzy zahrnuje výrobní a provozní emise CO₂, kalkulované na základě aktuálního českého energetického mixu. Práce dále využívá dva scénáře reálného užívání (s odlišným ročním nájezdem a jízdním profilem) a reflektuje faktory jako klimatické podmínky nebo jízdní styl. Výsledkem práce je určení časového horizontu, od kterého elektromobil začíná představovat výhodnější volbu z hlediska nákladů i emisní zátěže, a formulace doporučení, za jakých provozních a investičních podmínek může elektromobilita představovat realistickou alternativu ke konvenčním pohonům v českém kontextu.
Vedoucí práce: Vladimír Hönig
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses