Analýza přeshraniční pracovní mobility v EU - Kadlec, Jakub; Mazouch, Petr, 1981-; Kalíšková, Klára; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce analyzuje prostorovou pracovní mobilitu v rámci Evropské unie se zaměřením na přeshraniční dojíždění mezi regiony na úrovni NUTS2. Pomocí rozšířeného gravitačního modelu a dat z šetření EU-LFS identifikuje hlavní ekonomické i neekonomické faktory, které ovlivňují intenzitu přeshraniční mobility. Práce kombinuje klasické odhady metodou nejmenších čtverců (OLS) a Poissonovy regrese (PPML), přičemž zohledňuje problém nepozorovaných nulových toků a nutnosti imputace chybějících dat. Výsledky ukazují, že klíčovými determinanty pracovní mobility jsou rozdíly v náhradách zaměstnanců, vzdálenost mezi regiony a struktura vzdělanosti populace. Jazyková bariéra se ukazuje jako relevantní faktor pouze v některých specifikacích. Studie dále potvrzuje, že státní hranice i nadále významně ovlivňují pracovní mobilitu, což naznačuje, že Evropská unie nevyužívá plně potenciál volného pohybu pracovních sil. Zjištění mohou sloužit jako podklad pro tvorbu cílené regionální politiky, zejména v rámci programů Interreg.
Vedoucí práce: Petr Mazouch
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses