Analýza IPO na ruském akciovém trhu - Petrov, Daniil; Brůna, Karel, 1973-; Brada, Jaroslav, 1964-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou primární veřejné nabídky akcií (IPO) na ruském akciovém trhu v období 2014–2024, se zvláštním zaměřením na období po roce 2022, kdy došlo k výrazným změnám makroekonomického a geopolitického prostředí. Cílem práce je identifikovat faktory ovlivňující úspěšnost IPO a posoudit, zda tento nástroj zůstává efektivní formou financování pro ruské podniky v podmínkách vysokých úrokových sazeb. Teoretická část se věnuje definici IPO, oceňovacím metodám a faktorům ovlivňujícím výsledky emisí. Praktická část je zaměřena na analýzu ruského IPO trhu od roku 2014 a dále na tři konkrétní IPO (Promomed, Sovcombank, Delimobil), která se uskutečnila v posledních letech. Výzkum potvrzuje, že v důsledku ekonomických restrikcí se ruský trh přesunul směrem k menším emisím s větším zapojením domácích investorů. Klíčovými faktory úspěchu se ukázaly být hodnocení podle multiplikátorů, míra přeupsání a makroekonomické prostředí. Práce zároveň poskytuje doporučení pro firmy uvažující o IPO v ruském kontextu a shrnuje limity spojené s dostupností dat a regulatorním rámcem.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses