Analýza a návrh optimalizace kalkulací na příkladu výrobního zakázkového podniku - Heryán, David (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku kalkulací v prostředí zakázkové výroby v průmyslovém podniku. Úvodní teoretická část práce se věnuje problematice ohledně kalkulací nákladů, přičemž zahrnuje vymezení samotného pojmu zakázkové výroby, nákladů, jejich strukturování a způsoby alokace. Následně jsou představeny hlavní kalkulační metody využívané v praxi a objasněna klíčová hlediska spojená s jejich aplikací. Druhá část práce se soustředí na analýzu konkrétního podniku a jeho přístupu ke kalkulaci nákladů u vybraných zakázek. Součástí této části je zpracování výsledné kalkulace, její porovnání s kalkulací předběžnou a následné zhodnocení. Na základě provedené analýzy kalkulací budou navržena zlepšení pro optimalizaci.