Uplatňování DPH u obcí - Plechatý, Oskar (2025)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou aplikace daně z přidané hodnoty (DPH) v prostředí obcí České republiky, se zaměřením na praktické a legislativní aspekty, které s sebou režim DPH obcím přináší. Cílem práce je stanovit daňovou povinnost k DPH vybrané reálné obce (dále „Obec“), která je pro účely práce anonymizována, za rok 2024. Teoretická část se věnuje vymezení ekonomické činnosti, specifikům veřejnoprávních subjektů v systému DPH a povinnostem obcí jako plátců daně. Praktická část je zaměřena na výpočet daňové povinnosti Obce za kalendářní rok 2024 a srovnání výsledku s tím, jak byla daňová povinnost stanovena přímo Obcí.