Analýza vybraných podílových fondů - Semenikhina, Valeriia (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou vybraných otevřených akciových podílových fondů působících na českém trhu. V teoretické části je pozornost věnována vývoji kolektivního investování v České republice, jeho právnímu rámci a typologii fondů kolektivního investování. Praktická část práce je zaměřena na hodnocení výkonnosti čtyř konkrétních fondů pomocí jedno- a dvoudimenzionálních metod, včetně Sharpeova, Sortinova, Treynorova poměrů a Jensenovy metody. Porovnává se jejich výnosnost a míra rizika, aby byl poskytnut přehled o výkonnosti těchto fondů z pohledu investora. Výsledky analýzy ukazují, že mezi zvolenými fondy existují významné rozdíly ve výnosově-rizikovém profilu, které mohou sloužit jako vodítko pro investiční rozhodování.