Analýza vlivu sociálních dávek na snížení chudoby ve vybraných krajích ČR za období 2015-2023 - Jiřinská, Kristýna (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vlivu sociálních dávek na snížení chudoby ve vybraných krajích ČR za období 2015-2023. Práce si klade za cíl podat ucelený pohled na systém sociálních dávek a problém chudoby a zhodnotit efektivitu sociálních dávek ve Středočeském a Ústeckém kraji v letech 2015-2023. Práce zkoumá, jaké sociální rozdíly jsou mezi kraji. Práce se zaměřuje na vývoj počtu příjemců dávek za sledované období, dále vývoj některých ukazatelů životní úrovně a příjmovou chudobu před a po zavedení sociálních transferů. Pomocí komparativní analýzy jsou porovnány vybrané kraje z hlediska počtu příjemců sociálních dávek, přičemž je zkoumán i kontext těchto rozdílů, například socioekonomické podmínky a životní úroveň měřená vybranými ukazateli. Závěrem je na základě dat z Eurostatu posouzena účinnost sociálních transferů prostřednictvím porovnání míry chudoby před a po jejich započtení. Na základě zjištěných údajů práce dospívá k závěru, že Ústecký kraj má větší počet příjemců dávek, je to dáno horší socioekonomickou situací než v kraji Středočeském. Dále práce dospívá k závěru, že dávky snižují příjmovou chudobu, avšak mají omezenou schopnost kompenzovat ekonomické otřesy.