Analýza finanční dostupnosti vlastnického a nájemního bydlení v Hradci Králové a v Praze v letech 2015-2023 - Růžičková, Lucie; Loužek, Marek, 1975-; Pekárek, Štěpán; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na analýzu finanční dostupnosti vlastnického a nájemního bydlení v Praze a Hradci Králové v letech 2015 až 2023. K analýze finanční dostupnosti bydlení čtyř modelových domácností, které představovali jednotlivec, pár, rodina s jedním dítětem a rodina se dvěma dětmi byly použity čtyři indikátory: price-to-income, housing expenditures-to-income, rent-to-income a price-to-rent. Jednotlivé výpočty zohledňují ceny nemovitostí, výši nájmů, reálné příjmy domácností a náklady spojené s hypotečními úvěry a s obecným provozem bydlení. Výsledky ukazují, že oproti Praze bylo v Hradci Králové v celém sledovaném období dostupnější vlastnické i nájemní bydlení, a to především díky nižším cenám nemovitostí i mírně příznivějším poměrům příjmů k nákladům. V Praze bylo nájemní bydlení výhodnější v letech 2020–2023, kdy ceny nemovitostí rostly rychleji než příjmy, zatímco v letech 2015-2019 bylo vlastnické bydlení relativně dostupnější vzhledem k nižším úrokovým sazbám hypotečních úvěrů a stabilnějším cenám bytů. V Hradci Králové bylo v letech 2015-2020 výhodnější vlastnické bydlení a v letech 2021-2023 se stalo výhodnějším nájemní bydlení, což může být do jisté míry způsobeno růstem úrokových měr hypotečních úvěrů. Celkově se v průběhu let 2015-2023 dostupnost bydlení v obou sledovaných městech zhoršovala, a to v případě nájemního i vlastnického bydlení.
Vedoucí práce: Marek Loužek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses