Analýza a komparace vývoje finanční dostupnosti vlastnického a nájemního bydlení na území měst Prahy a Brna v letech 2015-2023 - Rychlíková, Šárka; Loužek, Marek, 1975-; Klement, Josef, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zabývá vývojem finanční dostupnosti vlastnického a nájemního bydlení mladých domácností na území měst Prahy a Brna v letech 2015 až 2023. Cílem práce je prostřednictvím indikátorového přístupu analyzovat a porovnat míru finanční zátěže spojené s pořízením a užíváním bydlení ve dvou největších městech České republiky. Teoretická část práce vymezuje základní pojmy bytového trhu, metody měření dostupnosti bydlení a specifika vlastnického a nájemního bydlení. V praktické části je analyzována finanční dostupnost bydlení pomocí čtyř indikátorů: rent-to-income, price-to-income, housing expenditures-to-income a price-to-rent, které jsou aplikovány na dva typy modelových domácností. Výsledky analýzy potvrzují, že finanční dostupnost bydlení se v obou městech v průběhu sledovaného období výrazně zhoršuje, přičemž jednočlenné domácnosti vykazují vyšší míru zatížení než dvoučlenné. Finanční dostupnost nájemního i vlastnického bydlení mladých osob je zároveň prokazatelně horší na území Prahy než v Brně. Analýza indikátoru price-to-rent dále ukázala, že nájemní bydlení je ve sledovaném období finančně výhodnější než bydlení vlastnické. Zjištěné poznatky mohou sloužit jako podklad pro tvorbu bytové politiky zaměřené na zlepšení dostupnosti bydlení ve velkých městech.
Vedoucí práce: Marek Loužek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses