Vliv přijetí eura na vývoj veřejného dluhu - Koželuha, Pavel; Slaný, Martin, 1982-; Máslo, Lukáš Augustin, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce zkoumá vliv přijetí společné měny euro na vývoj veřejného dluhu ve vybraných členských státech eurozóny, konkrétně v Slovensku, Rakousku, Řecku a Litvě. Cílem práce je ověřit hypotézu, že přijetí eura má negativní vliv na dynamiku veřejného dluhu měřeného jako podíl na hrubém domácím produktu. Empirická analýza využívá metodu syntetické kontroly k vytvoření alternativního scénáře vývoje dluhu v případě nepřijetí eura. Výsledky ukazují heterogenní dopady měnové integrace. V případě Slovenska je patrný mírný vliv přijetí eura na vývoj veřejného dluhu. U Rakouska a Litvy nebyl identifikován konzistentní ani statisticky významný efekt. V případě Řecka nelze případný vliv jednoznačně staticky potvrdit. Stanovená hypotéza nebyla empiricky potvrzena. Práce přispívá k diskuzi o fiskálních důsledcích měnové integrace a poukazuje na roli různých faktorů na vývoj zadlužení
Vedoucí práce: Martin Slaný
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses