Efektivita a alternativní přístupy k válce s drogami - Konečný, Filip; Čihák, Jakub; Kouba, Luděk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Drogová politika představuje významnou oblast veřejného rozhodování s rozsáhlými ekonomickými, zdravotními i společenskými dopady. Na základě srovnání přístupů ve Spojených státech, Portugalsku, Nizozemsku a Kanadě tato práce ukazuje, že represivní strategie jsou spojeny s vysokými veřejnými výdaji, nízkou efektivitou a četnými negativními externalitami. Naproti tomu alternativní modely, založené na dekriminalizaci, regulaci a snižování škod, vykazují lepší výsledky v oblasti veřejného zdraví, kriminality a efektivnější využití veřejných prostředků. Práce tak podporuje argumenty pro odklon od represivních modelů směrem k politikám, které reagují na realitu drogového trhu pragmaticky a v souladu s dostupnými důkazy.
Vedoucí práce: Jakub Čihák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses